MEZIAL OKKLUZIYANING GNATIK SHAKLI: TURLI YOSHLARDAGI BEMORLARDA DIAGNOSTIKA VA DAVOLASH USULLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Shaamuhamedova , F.A.; Nigmatova , I.M; Baxtiyorova, M.I; Ne’matova , M.A (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Tish-jag‘ anomaliyalari (TJA) yuz-jag‘ sohasi kasalliklari orasida birinchi o‘rinlardan birini egallaydi, ularning aholi orasida tarqalishi 93,3% gacha (Nigmatov R.N., Shaamuhamedova F.A., Nigmatova I.M.) bo‘ladi. Adabiyotlarga ko‘ra, so‘nggi o‘n yillikda tishlarning mezial okklyuziyasi bilan og‘rigan bemorlar soni ortib bormoqda va ayniqsa, anomaliyaning og‘ir gnatik shakllari. TJA strukturasida mezial okklyuziya 16,9% ni tashkil qiladi, bu o‘z vaqtida tashxis qo‘yilmaganligi va ushbu toifadagi bemorlarga yordam ko‘rsatish tizimining yo‘qligi bilan bog‘liq, buning natijasida patologiya yoshga qarab rivojlanadi (Gioeva Yu. A., 2016; Polma L.V., 2016).