BOSMAXONA ICHKI MUHITINING MIKROIQLIM KO‘RSATKICHLARINI GIGIYENIK BAHOLASH - Alisherov , T.A; Shodmanov , B.B (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Texnikaviy rivojlangan mamlakatlarda aqliy mehnat bilan bog‘liq kasalliklar insonni mehnatga layoqatli nogironlikga olib kelishi kuzatilyapti va uning rivojlanishida muxim rol o‘ynaydi. Natijada va bu boradagi iqtisodiy yo‘qotishlar tobora ko‘payib boradi. Ruhiy va xulq-atvori buzilganligi sababli nogironlik uchun uzoq muddatli to‘lovlar nogironlik uchun barcha to‘lovlarning 40% gacha, masalan, Yevropa Ittifoqi mamlakatlarida ruhiy kasalliklar tufayli ishlab chiqarishning umumiy xarajatlari har yili 136,3 milliard yevroni tashkil etadi. (Ruhiy salomatlikning buzilishi erta nogironlikka olib keluvchi sabablardan biri bo‘lib, yurak-qon tomir, onkologik va tayanch-harakat kasalliklarining rivojlanishiga olib keladi.