SURUNKALI PYODERMANI DAVOLASH UCHUN YUMLASH USULINI ISHLAB CHIQISH - Klebleeva , Guzal Davlyatovna; Utayev, Akbar Jo‘raqulovich; Baratova , Mavjuda Raimovna (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
ushbu maqola tadqiqotni umumlashtiradi; tadqiqot guruhi 132 bemordan iborat bo‘lib, ulardan 66 erkak va 66 ayol 16 yoshdan 73 yoshgacha bo‘lgan, kasallikning davomiyligi 3 oydan 10 yilgacha. Kasallikning klinik shakllariga ko‘ra, surunkali furunkulozli guruh eng ko‘p - 75 (56,8%). Hidradenit - 9,1% va surunkali yarali va yarali-vegetativ pyoderma - 8,3% kamroq tarqalgan. Qolgan bemorlar - 25,8% - streptostafilodermaning surunkali shakllari (impetigo, ektima , vulgar sikoz) bo‘lgan guruhni tashkil etdi . Bizning ishimizning maqsadi bakterial ko‘p komponentli vaktsina yordamida surunkali pyodermani davolashning keng qamrovli usulini ishlab chiqishdan iborat edi .