POETICS OF SABIR SAIKALI’S POETRY - Jumanov , Bektosh Karimovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Jahon adabiyotshunosligida mumtoz adabiyotning zamonaviy adabiyotga ta’sirini o‘rganish asosiy masalalardan biri bo‘lib kelgan. Shu nuqtai nazardan yondashilganda keyingi yillarda an’ana va novatorlik, o‘z davrining yirik namoyandasi bo‘lgan Sobir Sayqaliy she’riyatining zamondoshlari va kelajak davr adabiyotiga ko‘rsatgan adabiy ta’siri masalalarini keng qamrovda o‘rganishga alohida e’tibor qaratilmoqda. Ayniqsa, G‘arb va Sharq adabiyotining o‘zaro sintezlashuvi zamonaviy o‘zbek adabiyotining har tomonlama keng ravnaqiga, badiiy, janriy takomiliga sabab bo‘layotir. Pirovardida adabiy merosning keyingi davrlar adabiyoti va faniga ko‘rsatgan faol ta’siri e’tirof etilib, bu bebaho ma’naviy xazinaning insoniyat badiiy tafakkuri taraqqiyotidagi o‘rni dolzarblik kasb etmoqda. Dunyo adabiyotshunosligida e’tirof etilgan ijodkorlar va ularning beqiyos ma’naviy yodgorliklari davr ijodkorlari faoliyatiga, jumladan badiiy-uslubiy rang-baranglikka erishish borasidagi ijodiy ta’siri masalalarini yoritish, milliy adabiyot taraqqiyotini ta’minlaydigan muhim omillardan sanaladi. Adabiyot taraqqiyoti natijasida yuzaga kelgan devon tuzish an’anasi muayyan davrning ijtimoiy-siyosiy, axloqiy-falsafiy va madaniy qiyofasini ochib berishda katta ahamiyatga ega bo‘lgan adabiy-estetik hodisadir. Bu esa Sobir Sayqaliy she’riyatining bugungi davr adabiyotiga ta’sirini qiyosiy aspektda yoritish, sohibdevon shoirning badiiy mahoratini aniqlash, yangi davr adabiyotida yaratilgan devonlarni bugungi kun talablari asosida tadqiq etish zaruratini taqozo etadi.