CHEKISH BILAN BOG‘LIQ O‘PKA KASALIKLARI - Melibayeva, Farog‘atxon Madaminovna; Aliyev, Nurillo Abdiqayumovich; Muhammadjonov, Sarvarbek G‘ayratjon o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Sigaret tarkibidagi birikmalar barcha tirik mavjudotlar uchun zararli. 1 gramm nikotin otni o‘ldirishi mumkinligini hammamiz eshitganmiz. Sog‘liq uchun aniq xavflardan tashqari, chekishning ijobiy ta’siri kam. Nikotinning ichak shilliq qavatiga foydali ta’sir ko‘rsatadigan hodisasi mavjud. Qon aylanishi orqali modda yarali kolitdan himoya qila oladigan bo‘shliqqa kiradi. Sigaret tutuida mavjud bo‘lgan nikotin yallig‘lanishga qarshi xususiyatlarga ega. Chekishning qon tomirlariga ta’siri salbiy, ammo u neyrotransmitterlar muvozanatini o‘rnatishga yordam beradi. Bu Altsgeymer va Parkinson kasalliklarining boshlanishi va rivojlanish ehtimolini kamaytiradi. Chekish jarayoni qon tomirlarini toraytiradi, bu aqliy qobiliyatlarni oshiradi, xotirani yaxshilaydi, lekin baribir yurakka salbiy ta’sir qiladi.