OQTEPA MA’DAN MAYDONIDA MA’DANLASHUVNI O‘RGANISH TARIXI - Yo‘ldoshev , Zokir Doniyor o‘g‘li; Keldibekova , Zilola Asror qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Oqtepa ma’danli maydonida kumush (Oqtepa), apatit (Dyushali) va uran (Rezaksoy) konlari joylashgan. Zamonaviy texnik asbob uskunalar rivojlangani sari qimmatbaho va noyob yer elementlarini tog‘ jinslari tarkibidan ajratib olish imkoni paydo bo‘lyapti.. Kondan unumli foydalanish va yuqori natijalarga erishish uchun avvalambor maydonni o‘rganilish tarixi muhim ahamiyat kasb etadi. Oqtepa ma’dan maydoni O‘rta Osiyo bo‘yicha besh elementli unikal konlardan biri hisoblanib, ushbu kondan oltin, kumush, uran, platina va vismut qazib olingan. Hozirda bu konni qayta ishga tushirish mumkin va konning o‘rganilish tarixi bu kabi masalalar yechimini topishda yordam beradi