G‘ALLA EKINLARI DONIDAGI ORGANIZM HAZM QILA OLMAYDIGAN UGLEVODLAR – TOLALAR VA ULARNING AHAMIYATI - Temurova, Aziza; Tadjiyeva , Muxayyo (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
To‘liq don ya’ne texnologik ishlov berilmagan don mahsulotlarini iste’mol qilish iste’ salomolchilarmatligiga ko‘pincha foydali hisoblanadi. Bunda don va yorma mahsulotlari to‘liqligicha tarkibiy qismi ajratib olinmagan holatda bo‘ladi va mahsulotning sifat ko‘rsatgichlari biroz past bo‘lsa ham, energitik qiymati yuqori bo‘ladi. Texnologik ishlov yoki qayta ishlanmagan donlar tarkibida inson organizmi uchun salbiy ta’sir etuvchi va yoki hazm bo‘lmaydigan moddalar ham qolib ketishi mumkin. Biroq maxsus ishlov berish jarayonida donning organizmga hazm bo‘lmaydigan biroq foydali moddalari yoki tarkibi ham yo‘qolishi mumkin. Ana shunday donning tarkiblaridan biri tolalar hisoblanadi. Mazkur maqolada organizm hazm qila olmaydigan uglevodlar – tolalar va ularning ahamiyatini bilib olamiz.