SPEKTAKLLARDA XATTI-HARAKAT MASALASI - Komilov , Mo‘minjon Abduraximjon o‘g‘li; Komilova , Mushtariybegim G‘ofurjon qizi; Usmonov , SH (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Mazkur sanʼat turining paydo boʻlishi va ommalashishiga ancha vaqt boʻlgan boʻlsada, sahnadagi xatti-harakat masalalari moddiy va maʼnaviy hayotni aks ettirish, obraz yaratish uslublari boʻyicha ilmiy-tadqiqot ishlari yetarli emas. Teartlarda spektakllar yaratish, ularni saxnalashtirish murakkab jarayon boʻlib, bu jarayondagi aktyorlarning xatti-harakatlar ustida ishlashi va talqin etishi masalalari yetarli darajada oʻrganilmayapti hamda teatr sohasidagi olimlar tomonidan sahnalashtirilgan spektakllardagi aktyorlarning xatti-harakatlari toʻgʻrisida taqriz berilmayapti. Shu nuqtai-nazardan spektakllarda aktyorlarning xatti-harakat talqinini tahlil qilishda bir muncha muammolar koʻzga tashlanmoqda. Kino va spektakllardagi xatti-harakat masalalari tarixi toʻlaqonli, yaxlit ilmiy ish sifatida tadqiq etilmaganligi, Aktyor tayorlshdagi xatti-harakat masalasi oʻzbek milliy sanʼati va madaniyatidagi madaniy ahamiyati tahlil etilmaganligi, repertuardan joy olgan spektakllar badiiy uslubiy jihatdan tahlil qilinmaganligi va teatr, kino ijodkorining individual xatti-harakat ijro uslublari qiyosiy tadqiq etilmaganganligi tadqiqot ishining dolzarbligini asoslaydi.