TUPROQNING TEMPERATURASI VA NAMLIGINI NAZORAT QILUVCHI YARIMO‘TKAZGICHLI AQILLI DATCHIK - Boboyev , Akramjon Yo‘ldashboyevich; O‘rinboyev , Jaxongir Azimjon o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Bizga ma’lumki qishloq xo‘jalik sohalarida tuproqning unumdorligini nazorat qilish xosildorlikning oshishiga sezilarli ta’sir qiladi. Jumladan qarshiligi orttirilgan kremniy asosida tayyorlangan aqilli datchik yordamida tuproq temperaturasi va namligi haqida ma’lumotlarni doimiy ravishda kuzatib turish imkoniyati yuzaga keladi. Arduino Uno platasiga yozilgan dasturlar yordamida tuproq ma’lumotlari uzluksiz ravishda radiomodul orqali kuzatuvchiga yetkazib turiladi. Hozirgi kunda suv tanqisligi muammosi ko‘plab davlatlar qishloq xo‘jaligi uchun katta xavfga aylanib bormoqda. Yurtimizda ham qishloq xo‘jalik sohasida suv sarfini kamaytirish maqsadida tomchilatib sug‘orish texnologiyasi joriy etilmoqda. Ushbu texnologiyaga tuproq namligi va temperaturasini nazorat qiluvchi datchikni joriy etish orqali suv sarfini yanada kamaytirish imkoniyati vujudga keladi.