TALABALARDA BOSHQARUVCHANLIK XUSUSIYATIGA TA’SIR ETUVCHI PSIXOLOGIK OMILLARNING GENDER JIHATLARI - Masharipov , Kamolbek Umarbek o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Talabalar o‘rtasida liderlik namoyon bo‘lishining gender xususiyatlari muammosining ilmiy ishlanishlari hozirgi vaqtda mahalliy olimlarning tadqiqotlarida o‘z aksini topmagan va hali ham yaxshi o‘rganilmagan. Shu nuqtai nazardan, jamiyatimizda oliy ta’lim muassasasi yoshlarni ijtimoiylashtirishning ustuvor yetakchi tashkilotlaridan biridir. Talaba yoshlarning hozirgi avlodini o‘rganish va yetakchilarni tarbiyalash ijtimoiy faol talabalar orasida bugungi liderlar kelajakda o‘zlarini jamiyat va uning ijtimoiy institutlari bo‘lgan yetakchi, jamoat va siyosiy lider sifatida ko‘rsatishlari mumkinligida ko‘rinadi. Talaba yoshlar jamiyatning hayotiy kuchi, energiya, sarflanmagan intellektual va jismoniy kuchlar to‘plami bo‘lib, ularni to‘g‘ri yo‘naltirish orqali jamiyat hayotini yoshartirish va qayta tiklash mumkin. Тalabalar o‘rtasidagi boshqaruv faoliyatida gender xususiyatlarning namoyon bo‘lish muammosi bo‘yicha hal qilinmagan nazariy va amaliy masalalar tadqiqot obyekti, predmetini tanlashga, maqsadlar, vazifalarni belgilashga va farazlarni shakllantirishga yordam berishi bilan tavsiflanadi.