ЭРКИН ОҚИМЛИ СУВЛАРДАН ЭЛЕКТР ЭНЕРГИЯ ИШЛАБ ЧИҚАРИШГА МЎЛЖАЛЛАНГАН МИКРОГЕСЛАР УЧУН ЯНГИ КИЧИК ТЕЗЛИКЛИ СИНХРОН ГЕНЕРАТОРНИНГ БИР ФАЗАЛИ НОСИММЕТРИК ҚИСҚА ТУТАШУВИ - Тошев , Ш; Тошева, Ш (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ушбу мақолада, бугунги кунда бутун дунёда экологиянинг ёмонлашиб бориши ҳамда электр энергия етишмовчилиги кузатилаётган бир вақтда, кичик тезликли шамол электр қурилмаси ва эркин оқимли сувлардан электр энергия ишлаб чиқаришга мўлжалланган микроГЕСлар учун мўлжалланган синхрон генераторнинг бир фазали носимметрик қисқа туташув режимидаги математик ва имитацион моделлаштириш жараёнлари келтирилган. Синхрон генераторнинг бир фазали қисқа туташув режими математик ва имитацион моделлалари таҳлили ҳамда тадқиқоти кўрилган. Мақолада, эркин оқимли сувлардан электр энергия ишлаб чиқаришга мўлжалланган синхрон генераторнинг бир фазали носимметрик режимининг Парк-Горев тенгламалари асосидаги математик модели тузилган. Генераторнинг математик модели Simulink пакетида ифодаланган ва имитацион модели қурилиб, тадқиқот олиб борилган ҳамда характеристикалари олинган.