HUJAYRA MEMBRANASI, HUJAYRA MEMBRANASINING NOZIK TUZILISHI, MEMBRANA FOSFOLIPIDLARINING AHAMIYATI - Olimjonova, Go‘zal Olimjon qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Hujayra barcha tirik organizmlarning tuzilish rivojlanish va funksional birligi bo‘lib xisoblanadi. Hujayra o‘simliklar, hayvonlar va odam uchun asosiy tuzilma bo‘lib, tarkibidagi organoidlar turli xil muxim vazifalarni bajarishga ixtisoslashgan. Hujayraning kimyoviy tarkibi murakkab tuzilishga ega bo‘lib, makroelementlar, mikroelementlar xamda ultramikroelementlardan tashkil topgan. Bizga ma’lumki inson organizmida hayot faoliatini tog‘ri talqin qilishi uchun fermentlar, gormonlar va vitaminlar birgalikda faoliat ko‘rsatadi ana shu organizm uchun muxim bo‘lgan gormonlar, oqsillar, lipidlar turli xil fermentlarni normal xolatda bo‘lishiga hujayra tarkibidagi kiritmalar makroelementlar, mikroelementlar katta axamiyat kasb etadi.