2-TOIFA DIABET UCHUN O‘TLAR - O‘sarov , Azamat Asatullayevich; Eshmamatova , Ruxshona Tulqin qizi; Muqumjonova, Sangina Alisherovna (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
2-toifa qandli diabet - bu glyukoza bardoshliligining buzilishi natijasida yuzaga keladigan endokrin kasallik. Oshqozon osti bezi hayotiy gormon insulinini etarli miqdorda ishlab chiqaradi, ammo u shakarni parchalay olmaydi, chunki to‘qimalarning glyukozaga sezgirligi buziladi. Normoglikemiyaga erishish uchun, ya’ni normal glyukoza darajasi, shakarni kamaytiradigan dorilar, maxsus parhez va jismoniy mashqlar qo‘llaniladi. 2-toifa diabet uchun o‘tlar ham qon glyukoza darajasini pasaytirish, tanani vitaminlar bilan to‘yintirish va immunitetni tiklash qobiliyatiga ega.