BUXORO VOHASI AGROTSENOZLARIDA UYA QURUVCHI QUSHLAR SISTEMATIK RO‘YXATI VA UCHRASH HOLATIGA DOIR MA’LUMOTLAR - Doniyorov, Boymurod Normurotovich; Ametov, Yakub Idrisovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Maqolada mavzuning dolzarbligi, qushlarning umurtqalilar orasidagi o‘rni, Buxoro vohasi agrotsenozlari qushlarining o‘rganilish tarixiga doir ayrim ma’lumotlar, tanlangan mavzuga doir o‘tkazilgan tadqiqotlarning muddati va ishni bajarishda hamda statsionar kuzatishlarni amalga oshirishda foydalanilgan zoologik, ornitologik, morfologik va statistic kabi usullar, Buxoro vohasi agrotsenozlarida tarqalgan uya quruvchi qushlarning zamonaviy tur tarkibi va sistematik ro‘yxati hamda uchrash holati berilgan. Buxoro vohasida uya quruvchi qushlarni sistematik ro‘yxatini shakllantirishda turkumlar, oilalar va turlar kabi toksonomik birliklar tarzida keng kitobxonga mo‘ljallab, lotin, rus va o‘zbek tillarida ifodalangan. Buxoro vohasi agrotsenozlarida uya quruvchi muhofazaga muhtoj qush turlari aniqlanib, mamlakatimizda uchrovchi muhofaza talab qush turlari bilan taqqoslangan, Buxoro vohasida uchrovchi qushlar tur soni bilan uya quruvchi qushlar tur soni qiyosiy o‘rganilib, farqli jihatlari tahlil qilingan.