O‘ZBEK TILI GRAMMATIKASI. GRAMMATIK SHAKLLARNING TURLARI VA GRAMMATIK KATEGORIYALAR MUNOSOBATI - Botayev , Akram Achilovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Grammatik kategoriya - maxsus koʻrsatkichlar yordamida soʻzlarning oʻzgarishi, birikish va gap hosil qilish qoidalariga asoslangan umumgrammatik tushuncha. G. k. grammatikaning qaysi sohasiga oidligiga koʻra morfologik va sintaktik kategoriyaga boʻlinadi. Sintaktik kategoriyalar morfologik kategoriyaga teng boʻlmaydi. Mas, bizning oila — toʻq oila. Bu jumlada morfologik jihatdan toʻrt soʻz, uch xil soʻz turkumi bor (olmosh, ot va sifat, ot), sintaktik jihatdan esa faqat ikki boʻlak — ega va kesim mavjud. Fe’lda 3 ta gramatik kategoriya bor. Mayl,zamon,shaxs-son kategoriyasi. Ushbu maqolada grammatik kategoriyaning shakkllari haqida so‘z boradi.