FUNKSIONAL DISPEPSIYALARDA PSIXOLOGIK VA IJTIMOIY OMILLARNING RO‘LI VA DAVOLASHNING O‘ZIGA XOSLIGI - Eraliyev, Ibroximjon Iqbolidin o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
So‘ngi yillarda kundalik hayotimizda psixik, ijtimoiy-iqtisodiy stress omillarning ortib borishi natijasida aholini dispepsiya bilan kasallanish darajasini sezilarli ortishiga olib kelmoqda. Funksional dispepsiya bilan og‘rigan bemorlarda gastrointestinal simptomlar organik kasalliklarga qaraganda uzoq davom etadi.Olimlar o‘tkazgan tadqiqot natijalariga ko‘ra psixologik kasalliklardan aziyat chekadigan insonlarning 13% dispepsiya bilan kasallangan va ularning 70% tibbiy yordamga murojaat qilgan. Ushbu maqolada biz funksional dipsepsiya bilan kasallangan bemorlarga psixologik va ijtimoiy omillarning ro‘li va davolashning o‘ziga xosligini atroflicha yoritib berishga xarakat qildik.