GEMORRAGIK KASALLIGI BILAN TUG‘ILGAN CHAQALOQLARNING NEVROLOGIK HOLATINI BUZILISHLARI - Zakirova , Bahora Islamovna; Ochilova , Baxtigul Sayfidinovna (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Tadqiqotning maqsadi yangi tug‘ilgan chaqaloqlar gemorragik kasalligida nevrologik buzilishlarni kelib chiqishi uchun xavf omillarining ahamiyatini,kechishini va kasallikning oldini olishni takomillashtirish. Oxirgi uch yil davomida Viloyat bolalar ko‘p tarmoqli shifoxonasining neonatologiya bo‘limida gemorragik kasallik bilan kasalxonaga yotqizilgan 38 ta yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda kasallik tarixi va klinik va anamnestik tekshiruv natijalari o‘rganildi. Kasallikning diagnostikasi anamnez va klinik, laboratoriya va instrumental ko‘rsatkichlarni (trombotsitlar soni, koagulogramma, ultratovush va neyrosonografiya) batafsil o‘rganish asosida amalga oshirildi. Aniqlanishicha, K vitamini tanqisligi quyidagi omillar asosida,xususan onada (preeklampsiya, homiladorlik paytida dori-darmonlar, kesar kesish yo‘li bilan tug‘ish) va bola (erta tug‘ilish) ta’sirida yangi tug‘ilgan chaqaloqning gemorragik kasalligining rivojlanishiga olib keladi, bu homilador ayolning dispanser nazoratini kuchaytirishni, xavf omillarini erta aniqlashni talab qiladi.