DIABETIK KARDIOMIOPATIYASI BO‘LGAN BOLALARNI DAVOLASHDA KARDIOPROTEKTOR DORILARNING SAMARADOLIGINI BAHOLASH - Alimova, Nodira Baxromovna; Davranova , Aziza Davranovna; Togayeva, Gulnora Siddiqovna (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Butun dunyoda 1-tip qandli diabetning (QD) tibbiy-ijtimoiy ahamiyati erta nogironlik va asoratlar, shu jumladan yurak-qon tomir tizimi bilan bog‘liq asoratlarning rivojlanishi tufayli bemorlarning yuqori o‘lim darajasi bilan bog‘liq. Qandli diabet bilan og‘rigan bemorlarning umr ko‘rish davomiyligining oshishi kasallikning asoratlari kech rivojlanishi muxim ahamiyatga ega, kasallikning rivojlanishi bilan ularning soni ortadi. Qandli diabet bilan og‘rigan bemorlarning o‘limining asosiy sababi yurak-qon tomir kasalliklaridir. 30 yoshgacha bo‘lgan diabet bilan og‘rigan bemorlarda koronar yurak kasalligi tez-tez rivojlanib borishi aniqlandi. Bundan tashqari, diabetning rivojlanishi kardiomiopatiya (miokard distrofiyasi), Miokardioskleroz, yurak yetishmovchiligi, hayot uchun xavfli yurak aritmiyalari va to‘satdan yurak o‘limining rivojlanishiga olib keladi. Diabetik kardiyomiyopatiyani (DKM) o‘rganishga bo‘lgan qiziqish ijtimoiy ahamiyatga ega bo‘lgan umumiy patologiyada uning paydo bo‘lishining ko‘payib borishi va yangi instrumental tadqiqot usullarining paydo bo‘lishi (Doppler exokardiografiya, yurak ritmi va qonarterial qob bosimining sutkalik monitoringi) diagnostika imkoniyatlarini sezilarli darajada yaxshilagan. Metabolik maqsadlarda kardiologiyada qo‘llaniladigan dorilardan biri Nikavit Kardio bo‘lib, uning ta’sir mexanizmi yog‘ kislotalarining oksidlanishini bevosita ingibirlash bilan bog‘liq. Ikkinchisi oksidlovchi fosforlanish intensivligining sezilarli darajada oshishi va kardiomiotsitda atsidozning pasayishi bilan birga keladi. Bir qator klinik tadqiqotlar Nikavit Kardioning yuqori samaradorligini ko‘rsatdi. Nikavit Kardioning samaradorligi va xavfsizligi uning sitoprotektiv ta’sir mexanizmi bilan bog‘liq bo‘lib, uni qandli diabet bemorlarga buyurish imkonini beradi.