INSON SOG‘LOM TURMUSH TARZIGA IMMUN TIZIMINING ROLI - Rahimova , Madina Mannonovna (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Ushbu maqolada inson hayotidagi yaxshi yashash uchun talab qiladigan qoidalarning biri bo‘lgan sog‘lom turmush tarziga ta’sir ko‘rsatuvchi immunitet tizimi haqida gap boradi. Immunitet – bu organizmning o‘zini barcha genetik jihatdan yot bo‘lgan zarrachalar va moddalardan, ya’ni antigenlardan himoya qilish qobiliyati ekanligi va antigenlar organizmga tashqaridan tushishi (ekzoantigenlar) yoki organizmning o‘zida (autoantigenlar) hosil bo‘lishi mumkinligi haqidagi jarayon bo‘lib, organizmning immun sistemasi, bu sistemaga kiruvchi hujayralar (immunotsitlar), to‘qimalar hamda markaziy va periferik a’zolar yordamida amalga oshirilishi va immun sistema yuqorida ko‘rsatilgan markaziy (qizil suyak ko‘migi, timus) va periferik (limfatik tugunlar, taloq, ovqat hazm qilish, nafas va siydik chiqaruv yo‘llarida joylashgan limfoid follikulalar) qismlardan tashkil topganligi to‘g‘risida ma’lumotlar berilgan.