ҚАРАҚАЛПАҚСТАНДА ТУРИЗМ ТАРМАҚЛАРЫН РАЎАЖЛАНДЫРЫЎ ПЕРСПЕКТИВАЛАРЫ - Кайпова , М.Д (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Бул илимий мақалада Қарақалпақстанда туризмди раўажландырыў перспективалары ҳәм оның халық хожалығында тутқан орны жаңа материаллар тийкарында үйренилген. Бүгинги күнде туризмниң мәмлекет экономикасының драйвер тармағына айланып баратырғанлығы ҳәм де регион халқыныӊ социаллық-экономикалық турмысы дәрежесиниӊ жақсыланыўында үлкен әҳмийетке ийе екенлигине тоқталып ѳтилген. Өзбекистан Республикасы Президентиниң 2023-жыл 28-февралдағы “2022-2026 жылларға мөлшерленген Жаңа Өзбекстанның Раўажланыў стратегиясын “Инсанға итибар ҳәм сапалы билимлендириў жылы”нда әмелге асырыўға тийисли Мәмлекетлик бағдарлама ҳаққында”ғы ПФ-27-санлы Пәрманы ҳәм де 2023-жыл 26-апрелдеги “Республиканың туризм потенциалын жедел раўажландырыў ҳәм де жергиликли ҳәм шет ел туристлер санын және де асырыўға тийисли қосымша илажлар ҳаққында” ғы ПҚ-135-санлы Бийлиги орынланыўы шеңберинде Қарақалпақстан Республикасының туризм потенциалын 2022-2026 жылларда раўажландырыў мақсетли көрсеткишлери белгилеп берилди ҳәм бул жөнелисте жумыслар әмелге асырылып атыр. Ҳәзирги ўақытта Қарақалпақстан Республикасы Туризм ҳәм мәдений мийраслар министрлиги тәрепинен мәмлекетимиз ҳәм шет ел саяхатшылар ағымын көбейтиў бойынша кең көлемли жумыслар әмелге асырылып атыр. Атап айтқанда, саяхатшылық объектлери инфраструктурасы раўажланып, саяхатшылар жөнелис бағдарлары бойлап ири автомобиль жоллары бойлап санитария-гигиена пунктлери саны көбеймекте. Туристлер ушын турар жайлар көбеймекте: ири мийманханалар, жатақханалар ҳәм шаңараққа тийисли қонақ үйлери менен бир қатарда жаңа туристик жөнелислер ислеп шығылып атыр.