МУСТАҚИЛЛИК ЙИЛЛАРИДА ИЧКИ ИШЛАР ОРГАНЛАРИ ТАРИХИ (1999-2010 ЙИЛЛАР) - Қосбергенов , Б.Ж (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Ушбу мақола Ўзбекистон Республикаси ИИБ нинг 1999-йилдан бошлаб 2010-йилга қадар болган муддатдаги тарихи, ривожланиши ва шу даврларда бўлиб отган энг асосий воқеаликлар ҳақида малуъмот беради. Мазкур даврларга ҳамоҳанг равишда, 2000-йилларгача мамлакатимизда бозор иқтисодиётига ўтиш билан боғлиқ оғир бир давр ҳукм сурарди. Ҳар бир соҳада бўлгани каби, ички ишлар органлари тизимида ҳам кенг қамровли ишлар, улкан вазифалар, эчимини кутаётган муаммолар мавжуд эди. Бундай вазиятдан ўз манфаатлари йўлида фойдаланишга уринган айрим кимсаларнинг ноқонуний қилмишлари натижасида гиёҳвандлик, диний экстремизм, босқинчилик каби оғир жиноят турларининг сони кўпайиб кетди. Бундан эса, айрим чет давлатларда фаолият юритаётган экстремистик ташкилотларнинг жирканч мақсадли раҳнамолари томонидан фойдаланишга уриниб, республикамиз ҳудудида мавжуд криминоген вазиятни издан чиқаришга, аҳолини ваҳимага солишга, ҳуқуқни мухофаза қилувчи органлар ходимларига нисбатан ишончсизлик уйғотишга ҳамда уларни қўрқитиш ва бўйсундиришга бўлган амалий ҳаракатлар қилинарди.