SHARG‘UN KO‘MIR KONI ISTIQBOLLARI - Sharipov , Xamroz Tolib o‘g‘li; Xurramov, Asliddin Karim o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
yoqilgʻi sanoatining asosiy tarmoqlaridan biri hisoblanadi. Ko‘mir sanoati ko‘mirni qazib olish (ayrim hollarda boyitish, briketlash) va isteʼmolchilarga yetkazib berish jarayonlarini oʻz ichiga oladi. Ko‘mir qazib olishning eng afzal va samarali usuli uni ochiq usulda, karyerlardan qazib olish hisoblanadi. Ko‘mir koni chuqurda joylashgan boʻlsa, u yopiq (shaxta) usulida qazib olinadi. Hozirgi paytda koʻmirni tejamli gidravlik usulda qazib olish keng qoʻllanilmoqsa. Koʻp holdarda koʻmir yer tagida toʻgʻridan toʻgʻri gazga aylantirish yoʻli bilan isteʼmolchilarga bevosita quvurlar orqali uzatiladi.