ЗАҲРОЛУДШАВӢ АЗ СИМОБ, АЛОМАТҲО ВА ПЕШГИРИ ОН - Раҷабов , Аслиддин; Бобоҷонов , Ҷамшид (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Симоб ба даҳгонаи заҳарҳои хатарнок дохил мешавад, ки миқдори зиёди он то одамро ҳолати марг оварда мерасонад Махсусан пайвастҳои банди С-Hg дошта хеле заҳрноканд (масалан, иони метил симобӣ доштаи H3C-Hg). Тасодуфан шикаста шудани ҳароратсанҷҳо (термометрҳо), аз ҷумла, ҳароратсанҷҳое, ки бо симоб пур карда шудаанд як ҳодисаи маъмулӣ аст. Дар ин ҳолат симоб ҳамоно дар шакли пулакчаҳо паҳн шуда, дар сўрохиҳо ҷой мегирад ва бухор мешавад. Бинобар ин, симоби рехташударо пурра ҷамъ карда гирифтан лозим меояд. Агар ин кор бо амал бароварда нашавад, заҳролудшави аз буғҳои симоби ба вуҷуд меояд.