SHAHAR KENGAYISHINI BASHORATLASHNING AHAMIYATI VA MODELLARI - Ismailov , Ilxom Tursunbayevich; Ermamatova, Shoxsanam Ermamat qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Mazkur maqolada shahar kengayishini bashoratlashtirishning dolzarbligi va muhimligi yoritilgan. Shahar aholisining oʻsishi va maydonining kengayishi jahonning deyarli barcha mamlakatlari uchun dolzarb muammo ekanligi ta’kidlangan. Shuningdek, shahar kengayishining asosiy omillari, uning afzalliklari hamda bashoratlash usullari batafsil tahlil qilingan. Jumladan, statistik usullar, matematik modellashtirish, ekspert baholash hamda sun’iy intellekt usullari kabi zamonaviy yondashuvlar yoritilgan. Maqolada shahar kengayishini bashoratlashtirishning ahamiyati shundaki, u transport, kommunal infratuzilma va boshqa sohalarni rivojlantirish uchun zamin yaratadi hamda barqaror shahar kelajagini taʼminlashga xizmat qiladi.