BOLALAR O‘YINLARI LEKSIKASI VA UNING TARIXI - Matmusayeva, Muhayyoxon (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Mazkur maqolada o‘yinlar ijtimoiy taraqqiyotning mahsuli sifatida uning tarixiy ildizlari bayon etilgan. O‘yinlarda jamiyat rivojlanishining u yoki bu bosqichiga xos ijtimoiy voqealar aniq aks etishi, ko‘plab mamlakatlarning olimlari va pedagoglari o‘yinlar mohiyatini, uning kelib chiqishi, taraqqiyoti va ahamiyati yoritilgan. Shunga ko‘ra o‘yinning mohiyati va kelib chiqishini ifodalovchi turli xil nazariyalar, fikrlar va qarashlar ham mavjudligi yoritiladi.