EGOIZM PSIXOLOGIK FENOMEN SIFATIDA - Karayeva , Yulduz Xushbakovna (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Hozirgi kunda egoizm mohiyatini tushuntirishda psixologiya fanida ikkita qarama-qarshi konsepsiya mavjud boʻlib, ulardan biri egoizmning biologik tabiatini taʼkidlasa, keyingisi egoizmni oʻz shakllanish jarayonida koʻproq ijtimoiy omillar ustuvorlik qiladi, deya izohlashadi. Egoizm shaxsning motivatsion-mazmuniy asosiy xislatlaridan biri bo‘lib, hozirgi vaqtgacha eng kam o‘rganilgan va ta’riflangan xususiyatlaridan biri bo‘lib qolmoqda. Tadqiqotchilar tomonidan o‘smirlik davri xususiyatlari, shaxs emotsional sohasining ma’lum qirralari o‘rganilgan bo‘lsa-da, egoizm muammosining asosiy tadqiqot predmeti sifatida tadqiq etilish holatlari kam ko‘zga tashlanadi. Ushbu maqolada o‘smirlik davrida egoizm namoyon bo‘lish xususiyatlari psixodiagnostikasini eksperimental tadqiq etilgan.