‘AQLLI TRANSPORT’ TIZIMINING ARXITEKTURASI VA TEXNOLOGIK MASALALAR TA’RIFI - Usmanova, N.B; Haydarov , M.P (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Intellektual transport tizimlari (ITS) transport bilan bog‘liq xizmatlarni taqdim etish axborot, sensor, boshqaruv va aloqa texnologiyalarini birlashtiradi. Ularning foydalanuvchilari kundalik qatnovchilardan tortib siyosatchilar va shaharsozchilargacha. Ushbu tizimlarning murakkabligi va ularning muhitini hisobga olgan holda, ularni haqiqiy sharoitda o‘rganish ko‘pincha amalga oshirib bo‘lmaydi. Shuning uchun simulyatsiyalardan foydalanish bu muammoni hal qilishga yordam beradi, lekin o‘z muammolarini taqdim etadi: modellardan kodga o‘tishda kutilmagan xatolar bo‘lishi mumkin; ularning platformalari tez-tez ob’ektiv modellashtirish, turli modellar va turli uskunalardan foydalanadigan ishlarni taqqoslash qiyin. Bu muammolarni bartaraf etish uchun ushbu maqola simulyatsiyalarning modelga asoslangan rivojlanish asosni taklif qiladi. U Intellektual transport tizimlarining ko‘p qirralari: odamlar, ularning transport vositalari va tashqi ma’lumotlarning integratsiyalashgan spetsifikatsiyasini qo‘llab-quvvatlaydigan maxsus modellash tiliga asoslangan. Atrof-muhit va ular ustida ishlaydigan sensorlar va aktuatorlar tarmog‘i qulay tarzda joylashtirilgan va taqsimlangan. Tizimda ushbu tilga mos spetsifikatsiyalarni yaratish uchun model muharriri va ulardan foydalanib kod ishlab chiqarish uchun kod generatori bilan ishlaydi. Platforma spetsifikatsiyalari tadqiqotchilarga ushbu infratuzilmani qo‘llashda yordam beradigan ko‘rsatmalar mavjud. Kameralar yordamida svetoforlarni ilg‘or boshqarish va undan foydalanishni ko‘rsatadi.