БИР ЙИЛДА ИККИ ҲОСИЛ ОЛИШ АСОСИДА КАРТОШКАНИНГ КЎПАЙИШ КОЭФФИЦИЕНТИНИ ОШИРИШ - Хуршидова , Маржона Аброр қизи (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Картошка кўпайиш коэффициенти паст экинлар қаторига мансуб. Учки меристема усулида соғломлаштирилган туганакларни жадал кўпайтириш уларнинг юқори потенциал имкониятларидан фойдаланиш имкониятини беради. Ўзбекистон шароитида картошкадан бир йилда икки марта ҳосил олиш имконияти бор. Бу усулдан фойдаланиш картошка уруғчилигида соғлом дастлабки материални жадал кўпайтиришга ёрдам беради. Тадқиқотларнинг кўрсатишича, бир йилда икки ҳосил олиш навларнинг туганакларни кўпайиш коэффицентини бир йилда 5,5 – 7,6 дона ўрнига 52 – 74 донагача ошириш имкониятини яратди. Энг юқори кўрсаткич Қувонч-1656м навида (74 дона) олинди, паст кўрсаткич эса Ҳамкор-1150 (52 дона) навида кузатилди. Бир йилда икки ҳосил олиш усулининг қўлланилиши натижасида дастлабки соғлом туганакдан икки йилда навлар бўйича 1100-2300 та уруғлик туганак олиш имконияти яратилди. Бу кўрсаткич назорат вариантида 43-64 донани ташкил этди.