ISHLAB CHIQARISH JARAYONLARIDAGI AXBOROTLARNI AJRATISH, UZATISH VA TAHLIL QILISH UCHUN BPMN, ER VA IDEF MODELLARI TAHLILI - Kadirov Yorqin Bahadirovich,; Shermatova Xosiyat Narkamalovna, (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Maqolada hozirgi kunda keng qo‘llaniladigan turli xil biznes jarayonlari ma’lumotlar tizimini loyihalash va rivojlantirish uchun modelni ishlab chiqish jarayonlari haqida yoritilgan. Ilmiy tadqiqotimizda taklif etiklayotgan BPMN, ER, IDEF modellari texnologik jarayonni tahlil qilish va loyihalash uchun ko‘proq mos keladi. Jahonda ta’limni boshqarish axborot tizimlarini ishlab chiqish, modellashtirish, ma’lumotlar bazasini loyihalashtirishga, hamda algorimlarni ishlab chiqishga yo‘naltirilgan ilmiy tadqiqotlar olib borilmoqda. Bu borada, ishlab chiqarish korxonalarida yuk avtomabillari qatnov tizimini boshqarishning intellektual axborot uzatish tizimi biznes jarayonlarining Business Process Model and Notation (BPMN) metodologiyasi va relatsion algebra asosida shakllantiriladigan Entity-Relationship Diagrams (ERD) modellari, algoritmlarini yaratish muhim vazifalardan biri hisoblanadi.