O‘ZBEKISTON VA YAPONIYA QONUNCHILIGIDA MEHNATGA HAQ TO‘LASH TIZIMINING QIYOSIY - HUQUQIY TAHLILI - Mansurov, Oybek Olim o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2022)
Ma’lumki har bir jamiyatda inson o‘z ehtiyojlarini qondirish uchun mehnat qiladi va bu mehnati ortidan uning haqqini oladi. Bu esa jamiyatning iqtisodiy holatini bir maromda saqlash imkonini beradi. Biz ushbu tezisda ko‘rishimiz kerak bo‘lgan davlat - Yaponiya davlatida ham mehnatga haq to‘lash tizimining o‘ziga xos xususiyatlariga duch kelamiz. Xususan, uzoq muddatli bandlik amaliyoti Yaponiyadagi ish haqi tizimiga kuchli ta’sir ko‘rsatgan. Boshqa mamlakatlarda ish haqi odatda ish mazmuni va bajarilgan ishlar hajmiga qarab belgilanadi. Yaponiyada esa ish haqini belgilashdagi hal qiluvchi omil xodim tomonidan bajarilgan ishga emas, balki uning shaxsiy fazilatlariga bog‘liq bo‘ladi.