17-18 YOSHLI BASKETBOLCHILARNING MEHNATINING BAHOLANISHI - Qurbonov, G‘ayrat Gaydarovich (Educational Research in Universal Sciences, 2022)
Basketbol o‘yinida kuchning asosiy namoyon bo‘lishi tezlik kuchidir. Kuch-tezlik uchun eng keng tarqalgan atama “portlovchi kuch”. Aslida, bu odamning ko‘p sonli nerv-mushak bo‘linmalarini harakatga jalb qilish qobiliyatidir qisqa vaqt oralig‘i. Basketbolchilarning vertikal sakrash qobiliyatini baholash o‘smirlarni tayyorlashda ko‘p qirrali bo‘lganligi sababli talab hisoblanadi. 18 yoshgacha bo‘lgan o‘smirlar o‘rtasida vertikal sakrash qobiliyatini sinab ko‘rish uchun biz nafaqat mutaxassislar tomonidan qo‘llaniladigan maxsus testni nafaqat basketbolda qo‘lladik, balki boshqa sport turlarida ham.