SUV HAVZALARIDAGI SUV DARAJASINI BOSHQARUVCHI MIKROELEKTRON QURILMA - Raximova , A.Q; Nabiyeva , M.Sh (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
O‘zbekistonning asosiy sug‘oriladigan yerlari vodiyda joylashganligi sababli sug‘orish muammosi Farg‘ona vodiysida dolzarbroq. Bugungi kunda bu muammoga qarshi kurashish maqsadida vodiyda suvni tejash borasida ko‘plab chora-tadbirlar amalga oshirilmoqda. Masalan, Karkidon suv ombori qurilishi bilan Farg‘ona va Andijon viloyatlarining 69 ming gektar maydonlarini sug‘orish muammosi hal etildi. Suv omborlarida yuqori mahsuldor, tejamkor va xavfsiz ishlash suv sathini o‘lchashning zamonaviy usullari va vositalaridan foydalanishni talab qiladi. Suv sathining avtomatik nazorati mantiqiy ravishda avtomatlashtirishning birinchi bosqichi bo‘lib, uning muvaffaqiyatli ishlashisiz suv omborlarida avtomatlashtirilgan boshqaruv tizimlarini yaratish mumkin emas. Yuqori mahsuldorlikda, hatto eng kichik o‘simliklarni nazorat qilish xatolari ham mutlaq katta suv yo‘qotishlariga olib keladi. Shu bois suv havzalarida suv sathining avtomatik monitoringi va nazoratining roli ortib bormoqda.