ODAM PARAZITI LESHMANIYANING INSON ORGANIZMIGA SALBIY TA’SIRI - Alisherov , Temur Alisher o‘g‘li; Shodmanov , Baxtiyor Baxromaliyevich (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Ushbu ish Leyshmaniya turidagi parazitlarning inson organizmidagi patogen ta’sirini o‘rganishga bag‘ishlangan. Leyshmaniyoz - bu surunkali va potentsial ravishda hayot uchun xavfli kasallik bo‘lib, Leyshmaniya parazitlari tomonidan kelib chiqadi va asosan chivinlar orqali yuqadi. Dunyo bo‘ylab ko‘plab tropik va subtropik mintaqalarda, shuningdek, o‘rtacha iqlim zonalarining ba’zi joylarida uchraydi. Kasallikning klinik ko‘rinishlari teri, shilliq qavatlar va ichki organlarning zararlanishini o‘z ichiga oladi. Ishda Leyshmaniya ning inson immuniteti bilan o‘zaro munosabatlari, patogenez, klinik simptomatologiya va davolash usullari batafsil yoritiladi. Xususan, teri lishmaniyozining rivojlanish bosqichlari, shuningdek, visseral Leyshmaniyoz (kalazar) kabi jiddiy shakllarining klinik kechishi tahlil qilinadi. Zamonaviy diagnostika usullarining taqqoslanishi va samaraliligi ham ko‘rib chiqiladi, jumladan, mikroskopik, serologik va molekulyar-biologik testlar. Davolash bo‘yicha so‘nggi yutuqlari hamda profilaktika va epidemiyaga qarshi kurashishda qo‘llaniladigan asosiy strategiyalar muhokama qilinadi. Maqola tibbiyot sohasidagi mutaxassislarga, shuningdek, soxaga qiziqqan mutaxassis bo‘lmagan o‘quvchilarga ham tegishli bo‘lib, kasallik profilaktikasi va davolashda qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan amaliyotlar bilan tanishtirishga mo‘ljallangan.