COMPARATIVE ANALYSIS OF THE RESULTS OF TREATMENT OF PATIENTS WITH EYE BURNS - Odilov , M.Yu. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Kuyishlar ko‘zlarning eng og‘ir turlaridan biridir. Ular jiddiy tibbiy va ijtimoiy muammolarni anglatadi. Ularning barcha jarohatlari orasida ularning ulushi juda yuqori bo‘lib qolmoqda (38,4% gacha). Konservativ va jarrohlik davolash usullarini takomillashtirishiga qaramay, qurbonlarning 40 foizi nogiron bo‘lib qoladi. Adabiyotlarga ko‘ra, og‘ir ko‘zlar kuyganida, qurbonlarning 50 foizi nogiron bo‘lib qoladi va faqat ba’zilari o‘z ishlariga qaytishi mumkin. Ishning maqsadi - ko‘zni kuyish bilan og‘rigan bemorlarni davolash natijalarini qiyosiy tahlil qilishni o‘rganish. Materiallar va usullar: tashxis qo‘yilgan 96 ta bemor (185 ko‘z) ni tekshirdik: turli xil etiologyali ko‘zlar kuyishi. Xulosa: Shunday qilib, kuyishlar dinamikasining tahlili shuni ko‘rsadiki, Benzketazon bilan davolanish kasallanishning samaradorligi an’anaviy usul bilan muomala qilingan bemorlarga qaraganda ancha yuqori.