QANDLI DIABED - Sanakulova Muxayyo; Tog‘ayeva Nuridida; Ergasheva Aziza; Ravshanova Kumushbibi (Educational Research in Universal Sciences, 2022)
Oshqozon osti bezining langergans orolchasida insulin garmoni ishlab chiqariladi. Insulin qondagi ortiqcha glukozani glikogenga aylantirib jigarda to‘playdi. Qondagi shakar miqdori kamayishiga yordam beradi. Bezning glukogen garmoni glikogenni glukozaga aylantirish bilan qonda shakar moddasi miqdorini oshiradi. Insulin kupayganida hujayralarda glukoza sarfi oshib, glikogen sintezi tezlashadi. Qonda glukoza miqdori kamayib, qon bosimi pasayadi. Insulin yetishmaganda qonda qand miqdori oshib, qandli deabed kasalligi kelib chiqadi.