QALMOQQIR KONI OKSIDLANGAN RUDALARINI CHANLARDA TANLAB ERITISH VA TANLAB ERITISH JARAYONIDA MISNI ERITMA TARKIBIGA OʻTISHIGA RUDA NAMUNASINING YIRIKLIK SINFI VA VAQTNING TA’SIRINI O‘RGANISH - Xursanov , Abdulla Xalmuradovich; Ashuraliyev, Muzaffarjon Zoxidjon O‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Tadqiqot ishida qalmoqqir konining oksidlangan rudalarini chanlarda tanlab eritish va tanlab eritish jarayonida misni eritma tarkibiga o‘tishiga ruda namunasining yiriklik sinfi va vaqtning ta’sirlari o‘rganilgan. Tanlab eritish 3 xil yiriklik sinfi va 6 xil vaqt bo‘yicha 15% li sulfat kislota bilan amalga oshirilgan. Chanda tanlab eritish bo‘yicha olib borilgan tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yiriklik sinfi darajasi va vaqtning oshishi bilan metallarning eritmaga o‘tish darajasi ortadi. Sulfat kislotasi sarfi 150 g/l bo‘lganda misni eritmaga o‘tishi 80% dan oshiq bo‘ladi, bunda mis minerallarining yuqori darajada ajratib olinishi yiriklik sinfi -3 mm va 6 soat vaqtda kuzatildi.