КУЗГИ ШУДГОР ОСТИГА БЕНТОНИТ ЛОЙҚАСИ ҚЎЛЛАШНИНГ КУЗГИ БУҒДОЙ ЕТИШТИРИШДАГИ САМАРАДОРЛИГИ - Абдуллаев, Исмоилжон Ибрахимжонович (Educational Research in Universal Sciences, 2022)
Андижон вилоятининг оч тусли бўз тупроқлари шароитида кузги буғдой уруғларини экиш олдидан ҳар йили шудгор остига фосфорли ва калийли ўғитларнинг йиллик меъёрларини 100 фоиз миқдорига қўшимча равишда 3000 кг/га миқдорида бентонит лойқаси қўлланилиб, суғориш олди тупроқ намлиги ЧДНСга нисбатан 60–70–60 ҳамда 70–80–70% бўлганда суғориш, кузги буғдойнинг ҳақиқий кўчат қалинлигини 54–59 м2/дона гача, кузги буғдой бўйини 4,3–6,8 см гача, умумий поялар сонини 1,0–1,050 млн/га гача, маҳсулдор поялар сонини 758,0–774,0 минг/га гача юқори бўлишини таъминлаб, дон ҳосилдорлигини 12,5–13,4 ц/га гача, рентабеллик даражасини эса 15,5–17,4% гача юқори бўлишига эришилди.