ALANIN AMINOKISLOTASINING DFT HISOBLASHLARI, PASS ANALIZI VA MOLEKULYAR DOKINGI - Ganiyev Baxtiyor Shukurulloyevich; Akramov Abror Yangiyevich; Xoliqova Gulyayra Qo‘ldoshevna; Jumayeva Zarina Rustam qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Maqolada alanin aminokislotasining kimyoviy xossalari va kvant-kimyoviy hisoblashlarini o‘rganishga bag‘ishlangan adabiyotlar tahlil etilib, natijalar o‘rtasidagi bog‘liqlik o`rganiladi. Gaussian dasturida alaninning geometriyasini to‘liq optimallashtirish bilan elektron tuzilishini hisoblash DFT - funktsional zichlik nazariyasi usulida B3LYP/6-31**G va B3LYP/6-311++G(d,p) hamda M062X/6-311++G** valent bo‘lingan asosli to‘plamlar doirasida amalga oshirildi. Shuningdek, alanin molekulasining biologik faolligi – PASS analizi va molekulyar doking usullarida baholandi.