BACILLUS SUBTILIS T2011 SHTAMMINING FITOPATOGEN ZAMBURUG‘LARGA QARSHI ANTAGONISTIK FAOLLIGI
Keywords:
bakteriya, zamburug‘, Bacillus subtilis, Fusarium oxysporum, Verticillium dahliae, fitopatogen, antagonist.Abstract
Ushbu maqolada Bacillus subtilis T2011 shtammining morfologo-fiziologiyasi, Fusarium oxysporum va Verticillium dahliae fitopatogen zamburug‘larga qarshi antagonistik faolligi o‘rganilgan. Tajribada Bacillus turkumining bir nechta izolyatlari Fusarium oxysporum va Verticillium dahliaening faolligini samarali ravishda cheklashi aniqlandi. Bacillus sp.T2011 izolyati Fusarium oxysporum zamburug‘ini 14,6 mm, Verticillium dahliaening esa 8,5 mm qismida zamburug‘ni faoliyatini cheklagani aniqlandi. Shuningdek tadqiqotlar davomida eng faol deb topilgan Bacillus sp.T2011 izolyati filogenetik tahlil qilinib, uni Bacillus subtilis turiga mansubligi aniqlandi.
References
Моспалюк В.І., Мерленко І.М. Еколого-економічна ефективність застосування біопрепаратів / //Міжнар. науково-практ. конф. «Актуальні проблеми сучасного землеробства» (м.Луганськ 14-16 травня 2003 р.): доп. і виступи. – Луганськ: Вид-во ЛНАУ, 2003. – С. 351-354.
Lugtenberg B.J.J. Mechanisms used by Pseudomonas biocontrol strains to control tomato foot and root rot /LugtenbergB.J.J. //11-th International Congress on Molecular Plant-Microbe Interactions «New bridges between Past and Future» (St.-Petersburg, July 18-26, 2003): abstr. – St.-Petersburg, 2003. – Р. 3.
Bacon CharlesW., Hinton Dorothy M. Use of Bacillus subtilis as an endophyte for the control of diseases caused by fungi / /USA Department of Agriculture. – № 08/58-664; заявл. 29.12.95; опубл. 30.1.99; НПК 435/252.5.
Маслак Д.В., Власик Н.В., Максимова Н.П. Выделение антимикробных метаболитов бактерий Bacillus subtilis КМБУ 30043 //Матер. междунар. конф. «Микробиология и биотехнология 21 столетия» (Минск, 22-24 мая 2002 г.). – Минск, 2002. – С. 51-52.
Садунова А.В. Общая характеристика бактерий рода Bacillus. – В.: Дальневосточный федеральный университет, 2014. – 66 с.
Красникова Л.В., Гунькова П.И. Общая и пищевая микробиология: Часть I. – СПб: Университет ИТМО, – 2016. – 135 с.