ISSIQXONANI AVTOMATLASHTIRISH BOSQICHLARI VA PRINSIPLARI

Authors

  • Sh.R. Ubaydullayeva “TIQXMII” MTU “TJAB” kafedrasi dotsenti
  • G. Murodova erkin tadqiqotchi

Keywords:

avtomatlashtirish, o‘simlikshunoslik, issiqxona, mikroiqlim, ozuqaviy elementlar, mikrokontroller, suv quvurlari, drenaj, algoritm, monitoring.

Abstract

Ishlab chiqarishni avtomatlashtirish zamonaviy ishlab chiqarish korxonalarida tobora ommalashib bormoqda. So‘nggi yillarda avtomatlashtirish turli sohalarda, jumladan, qishloq xo‘jaligida asosiy tendentsiyasiga aylandi. Issiqxonalarda sabzavotlarni yetishtirishni avtomatlashtirish, bir nechta bosqichlar o‘tadi, masalan iqtisodiy ishlab chiqarishni oshirish va energetika sarflarini kamaytirish. Bundan tashqari, bu texnologiyalar sabzavotlarni kasalliklardan va hasharotlardan himoya qilishga, mahsulot sifatini oshirishga va yildan yilga sabzavot hosilini yaxshilashga yordam beradi.

References

S.A. Yunusov. Issiqxonalarda mikroiqlim sharoiti. Toshkent –2021 33-kitob 50-bet. R.T. Gazieva va b. Texnologik jarayonlarni avtomatlashtirish. T.; Bilim, 2004, 240 b.

Gazieva R.T. Suv xo‘jaligidagi texnologik jarayonlarni avtomatlashtirish. T., Talqin, 2007, 176 b.

Miraxmedov D.A. Avtomatik boshqarish nazariyasi. Oliy texnika o‘quv yurti talabalari uchun darslik. - Toshkent, " O‘qituvchi", 1993. - 285 b.

Downloads

Published

2023-09-30

How to Cite

Ubaydullayeva , S., & Murodova , G. (2023). ISSIQXONANI AVTOMATLASHTIRISH BOSQICHLARI VA PRINSIPLARI. Educational Research in Universal Sciences, 2(10 SPECIAL), 125–129. Retrieved from http://erus.uz/index.php/er/article/view/3818