G‘ALLA EKINLARI DONIDAGI ORGANIZM HAZM QILA OLMAYDIGAN UGLEVODLAR – TOLALAR VA ULARNING AHAMIYATI

Authors

  • Aziza Temurova Toshkent kimyo texnologiya instituti shaxrisabz filiali 17-21guruh talabasi
  • Muxayyo Tadjiyeva Toshkent kimyo texnologiya instituti shahrisabz filiali o‘qituvchisi

Keywords:

g‘alla ekinlari, uglevodlar, tolalar, oqsil, yog‘, bug‘doy, guruch, suli, endosperm, kepak, shakar.

Abstract

To‘liq don ya’ne texnologik ishlov berilmagan don mahsulotlarini iste’mol qilish iste’ salomolchilarmatligiga ko‘pincha foydali hisoblanadi. Bunda don va yorma mahsulotlari to‘liqligicha tarkibiy qismi ajratib olinmagan holatda bo‘ladi va mahsulotning sifat ko‘rsatgichlari biroz past bo‘lsa ham, energitik qiymati yuqori bo‘ladi. Texnologik ishlov yoki qayta ishlanmagan donlar tarkibida inson organizmi uchun salbiy ta’sir etuvchi va yoki hazm bo‘lmaydigan moddalar ham qolib ketishi mumkin. Biroq maxsus ishlov berish jarayonida donning organizmga hazm bo‘lmaydigan biroq foydali moddalari yoki tarkibi ham yo‘qolishi mumkin. Ana shunday donning tarkiblaridan biri tolalar hisoblanadi. Mazkur maqolada organizm hazm qila olmaydigan uglevodlar – tolalar va ularning ahamiyatini bilib olamiz.

References

American Horticultural Society Plant Propagation: 322 pages. 1999 y.

Тогаева М. Б., Каримова Л. Ф. Межпредметная интеграция на урοках биοлοгии Prasad Academy. – 2020. – №. 7 (58). – С. 50-51.

Nirmala Prasadi V. P.* and Iris J. Joye Dietary Fibre from Whole Grains and Their Benefits on Metabolic Health Published online 2020 Oct 5. doi: 10.3390/nu12103045

, Kedar N, and Stephen C Bondy. “Dietary Fibers and Their Fermented Short-Chain Fatty Acids in Prevention of Human Diseases.” Mechanisms of ageing and development, S0047-6374(18)30013-7. 15 Oct. 2018, doi:10.1016/j.mad.2018.10.003

Downloads

Published

2023-12-22

How to Cite

Temurova, A., & Tadjiyeva , M. (2023). G‘ALLA EKINLARI DONIDAGI ORGANIZM HAZM QILA OLMAYDIGAN UGLEVODLAR – TOLALAR VA ULARNING AHAMIYATI. Educational Research in Universal Sciences, 2(17 SPECIAL), 264–266. Retrieved from http://erus.uz/index.php/er/article/view/5185