ЯНГИ ЙИҒИЛГАН ПИЁЗ ВА КАРТОШКАГА ОЗОН ГАЗИ ОРҚАЛИ ИШЛОВ БЕРИШ ҲАМДА САҚЛАНИШ СИФАТИНИ ОШИРИШ ВА ОЗОН ҲОСИЛ БЎЛИШ ЖАРАЁНИНГ ТАДҚИҚОТИ

Authors

  • М. Ибрагимов т.ф.н, доцент, “Тошкент ирригатсия ва қишлоқ хўжалигини механизатсиялаш муҳандислари институти” Миллий тадқиқот университети
  • С.Н. Нематов магистрант “Тошкент ирригатсия ва қишлоқ хўжалигини механизатсиялаш муҳандислари институти” Миллий тадқиқот университети

Keywords:

Озон, Озоннинг хоссалари, Озон гинератори, Сақлаш, Пиёз ва картошка.

Abstract

Мева - сабзавот маҳсулотларининг сақлаш сифатини муаммоси ишлаб чиқариш жараёнининг ҳар бир босқичида доимий самарали назоратни талаб қилади. Озонга асосланган мева-сабзавот маҳсулотларини сақлаш техноло -гияси бу биокимёвий реактсияларни камайтиради. Шу жумладан музлатгич -лар билан жиҳозланмаган фермер хўжаликларининг сабзавот ва мева сақ -лаш жойларида озонлаш жараёнидан фойдаланиш таклиф этилмоқда. Озон чириган микроорганизмларга қарши курашда кучли дезинфексия -ловчи воситадир.Озоннинг турли дозалари билан пиёз ва картошкани қайта ишлаш натижалари келтирилган. Ушбу қайта ишлаш усулининг самарадорлиги аниқланди.

References

Use of ozone in fruit and vegetable processing Hakan Karajaa; Y. Sedat Velioglua a Faculty of Engineering, Department of Food Engineering, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey Online publication date: 01 January 2007

Nikos Tzortzakis & Antonios Chrysargyris (2017) Postharvest ozone Applica - tion for the preservation of fruits and vegetables, Food Reviews International, 33:3, 270-315,DOI: 10.1080/87559129.2016.1175015.

ISO ISO 13964:1998 - Qualité de l’air—Dosage de ’ozone dans ’air ambiant—Méthode photométrique dans l’ultraviolet Available online: https://www.iso. Org /fr/standard/23528.html (accessed on 12 October 2020).

Electrotechnological approach for effective storage of fruits and vegetables in farmsTo cite this article: M Ibragimov et al 2020 IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 614 012020.

Rahmatov A.D.Mevada ionlashtirilgan xavo texnologiyalari (Monografiya). TIIMSH. - Toshkent, 2017, -126 b.

Muzafarov Sh.M., Isoqov A.J. Elektr gazini tozalash muammolari bo'yi cha korona dichare paroxodining elektr maydonining xususiyatlari. Yevropa fanlari sharhi. № 1-2. 2017. -S.184-186..

Ledakowicz, S. R. Aya, K. Padzior, J. Wratmbiak, J. Sójka - Ledakowicz. Ozonation and biological treatment of industrial wastewater from a dyehouse integration. Ozone: Science and Engineering; 39: 357–65, 2017. doi:10.1080 / 01919512.2017.1321980

Pandiselvam R. Subhashini S. Banuu Priya EP Kothakota A. Ramesh SVShahir S. Ozone-based food preservation: food safety A promising green technology to increase. Ozone: Science and Engineering, 2018. DOI:10.1080 /01919512 . 2018.

Pakiari, A..; Nazari, F. New suggestion for electronic structure of the ground state of ozone. J. Mol. Struct. Theochem. 2003, 640, 109–115, doi:10.1016.

Sarron, E.; Gadonna-Widehem, P.; Aussenac, T. Ozone Treatments for Preserving Fresh Vegetables Quality: A Critical Review. Foods 2021, 10, 605. https://doi.org/10.3390/foods10030605

Manley, T.C.; Niegowski, S.J. Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology; John Wiley & Sons, I., Ed.; Wiley-Blackwell, Hoboken, NJ, USA 2000; ISBN 9780471484943, doi:10.1002/0471238961.

Rakness, K.L. Ozone in Drinking Water Treatment: Process Design, Operation, and Optimization; American Water Works Association, Washington, USA, 2005;ISBN 1583213791.

Guzel-Seydim, ZB, Grene, AK, Seydim, AC Oziq-ovqat sanoatida ozondan foydalanish. Lebensmittel Wissenschaft va Technologie 2004 ,37, 453–460..

Sarron, E.; Gadonna-Widehem, P.; Aussenac, T. Ozone Treatments forPreser- ving Fresh Vegetables Quality: A Critical Review. Foods 2020, 10, 605. https://doi.org/10.3390/foods10030605.

Сабуров Н.В. и др. Хранение и переработка плодов и овошей – М.: «Сельхозиздат», 1963г. 464с.

Вересов К.Н. и др. Овошеводство и плодоводство – Л.: «Колос», 1971г. 439с.

Кривоаишин И.П. Озон в промышленном птицеводстве – М.: «Россельхозиздат», 1979г. 95с.

Кожинов В.Ф. и др. Оонирование воды – М.: «Стройиздат», 1974г. 159с.

Бут А.И. Применение электро – ионной технологии в пищевой промышленности – М.: «Пишевая промышленность», 1977г.88с.

Генератор азона – М. «Наука и жизнь», №3, 1988г. с. 78

Downloads

Published

2022-12-30

How to Cite

Ибрагимов, М., & Нематов, С. (2022). ЯНГИ ЙИҒИЛГАН ПИЁЗ ВА КАРТОШКАГА ОЗОН ГАЗИ ОРҚАЛИ ИШЛОВ БЕРИШ ҲАМДА САҚЛАНИШ СИФАТИНИ ОШИРИШ ВА ОЗОН ҲОСИЛ БЎЛИШ ЖАРАЁНИНГ ТАДҚИҚОТИ. Educational Research in Universal Sciences, 1(7), 293–302. Retrieved from http://erus.uz/index.php/er/article/view/884